Eseménynaptár

h k sze cs p szo v
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

Intézményünk

A Babits Mihály Kulturális Központ Szekszárd Megyei Jogú Város legnagyobb kulturális intézménye, közművelődési, közösségi színtere.

Az intézmény 1970 április 2-án nyitotta meg kapuit Tolna megye székhelyén, Szekszárdon, a művelődni és szórakozni vágyó közönség számára.A sok év alatt a társadalmi környezet változásaira folyamatosan reagálva, szakmai megújulási törekvéseket és a mindenkori fenntartói szándékot is figyelembe véve igen sokat változott funkciójában, hatókörében és elnevezésében egyaránt. Időközben átvette a megszűnt Gyermekek Háza feladatkörét, bővült a Tourinform Irodával, a Panoráma Mozival, majd 2005 januárjában a Művészetek Házával egyesült.

Alapfeladatai:

 • a tárgyi és szellemi kultúra értékeinek létrehozása, megőrzése, közvetítése;
 • kulturális műsorok, rendezvények, szakmai konferenciák, kiállítások szervezése
 • közművelődési intézmények, közösségi színterek működtetése
 • befogadó színházi tevékenység
 • a helyi lakosság polgári szerveződésének elősegítése;
 • az életminőség és közérzet javítása;
 • az általános és szakműveltség terjesztése, ízlésformálás, tudásátadás;
 • a helyi lakosság szociális és mentális helyzetének javítása;
 • oktatási kiegészítő, segítő programok, tehetséggondozás komplex támogatása
 • ifjúsági információs és szolgáltató tevékenység;
 • művelődési helyzetek, lehetőségek és formák szervezése a felnövekvő, illetve a felnőtt nemzedék számára egyaránt;

o   ismeretterjesztő előadások, fórumok, népfőiskolák szervezése

o   művészeti alkotóműhelyek, amatőr együttesek működtetése

o   szakkörök, klubok, közhasznú tanfolyamok működtetése

 • egyéb közösségi, társadalmi tevékenység

o   városi és állami ünnepek koordinálása

o   családi ünnepek szervezése

 • a hazai és nemzetközi filmkultúra közvetítése a város és a térség számára.

E feladatok mind teljesebb megoldása érdekében az intézmény folyamatosan a következő művelődési formákat kínálja:

 • Színház: gyermek-, ifjúsági- és felnőtt bérletsorozatok, bérletszünetes előadások;
 • Kamara-, nagyzenekari-, komoly- és könnyűzenei koncertek;
 • Kiállítások;
 • Irodalmi estek, pódium előadások;
 • Gyermek- és ifjúsági műsorok, gyermekprogramok;
 • Fesztiválok, tanfolyamok, művészeti csoportok, klubok, szakkörök;
 • Természet- és környezetvédelmi rendezvények, akciók;
 • Kulturális szolgáltatások: helybiztosítás, szervezés, lebonyolítás, művészeti csoportok kiajánlása, jegyforgalmazás.

A Babits Mihály Művelődési Ház és Művészetek Háza  infrastrukturális megújulását a TIOP 1.2.1. –AGÓRA program pályázati támogatásnak és a fenntartó városunk áldozatvállalásának köszönhetjük.

Az AGORA Program lényege:

Az Agora a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében kiírt beruházási program, amelynek célja az egyes térségek közötti kulturális, infrastrukturális fejlettségbeli különbségek mérséklése, a meglévő közoktatási és közművelődési rendszerek összekapcsolása.

Egyszerűbben megfogalmazva a fenti tudományos meghatározást az Agora – hasonlóan a nevét adó görög hagyományokhoz – találkozási pont ismerősök és ismeretlenek számára. Az Agora olyan hely, ahol lehet beszélgetni, játszani, tanulni, szórakozni, mindeközben enni-inni, de mégsem a mai modern értelemben vett pláza. Az Agora egy szép, 21. századi színvonalú hely (épület), ahová érdemes bemenni, mert odabenn jól telik az idő családdal, barátokkal, ismerősökkel, de nem vásárlással.

Létrejött a térségben egyedülálló multifunkcionális közösségi intézmény. Megteremtődtek a komplex infrastrukturális feltételei a magas szintű szociokulturális szolgáltatások nyújtásának.

A Babitsban a kezdetek óta erős, lendületes civil közösségi élet folyik a művészeti élet mellett számos más területen is. Az erős alapokon nyugvó együttműködési formákat a városi támogatás mellett, saját lehetőségeinkkel továbbra is ápolni és folyamatosan fejleszteni szeretnénk.

A társadalomfejlesztő szerepen belül nagyon fontos a formális oktatási rendszerekkel való együttműködés. Az elmúlt három évben sikeres TÁMOP pályázatainknak köszönhetően, mely a gyermek és ifjúsági korosztály célozta, elmélyítettük ezt a munkát. Az új tereink átvételével megkezdődhet az oktatási rendszerek és a kulturális infrastruktúra egymást támogató folyamatainak a kiépítése a városban, az agglomerációs körzetben és a térségben. A kialakított kis-és középcsoportos foglalkozások fogadására alkalmas modern tereink helyszínei lesznek az informális és formális felnőtt tanulási folyamatainknak is.

A közösségi és művelődési szolgáltatásaink mellett a kulturális élmények nyújtására alkalmas 21. századi korszerű színházterem, rendezvényterem és mozi terem jött létre. A közönség, a betérők számára nyitott, a nap bármely szakában látogatható kényelmes, fedett városi tereink állnak rendelkezésre, amelyet a 40 fős Agóra Étterem és Kávézó tesz vonzóbbá.

A programjaink összeállításánál már bátran válogathatunk a legkorszerűbb technikai megoldásokat igénylő színházi előadások, koncertek táncszínházak közül, amelyekről sajnos korábban le kellett mondanunk.

Nagy örömmel és büszkén vettük birtokba Szekszárd város Agóráját, a Babits Mihály Kulturális Központot, benne a Művészetek Házát és a két épületet összekötő gyönyörű teret.

up