Eseménynaptár

h k sze cs p szo v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 

2019. október 02.

Kiállok érted

Időpont: 2019. október 02. 10:30
Helyszín: Rendezvényterem

A Kiállok érted - komplex társadalom-érzékenyítő és preventív pilot program a Norvég Civil Támogatási Alap gondozásában indulhatott el 2015-ben a Névtelen Utak Alapítvány, a Bohócok a Láthatáron és a K. V. Társulat közreműködésével.

A három alkalomból álló projekt célja egy Szabolcs- Szatmár – Bereg megyei gyermekotthon gyermekei és környezetük, továbbá a velük foglalkozó szakemberek figyelmének felhívása a prostitúció és a szexuális kizsákmányolás veszélyeire - az áldozattá válás folyamatától egészen az emberkereskedelem működéséig, feltérképezve a térségben tevékenykedő civil szervezeteket és kidolgozva a hatékony segítségnyújtás és együttműködés módszereit, a gyermekek számára drámafoglalkozások és a szakembereknek kerekasztal beszélgetések tartásával.

A projekt keretében a Kiállok érted színházi előadás kidolgozására és bemutatóira is sor került, amely a hozzá kapcsolódó feldolgozó programmal elsősorban a prostituálttá és emberkereskedelem veszélyének kitett fiatalok lehetőségeit és az áldozattá válás folyamatát vizsgálja. A történet rövid összefoglalója:

Kitty és Sunny vonaton utazik Nyíregyházáról Budapestre. Az a tervük, hogy továbbmennek Hollandiába. Sunny épp most szökött egy gyermekotthonból. Kitty mesél neki Marlenkáról, a cigánylányról, akit jól megszorongatott az ördög, igencsak átvert a táltos paripán érkező szerelmes herceg, és a végén menekülnie kellett a varázsló kertjéből. Ahogy a vonat halad, úgy mosódik el mese és valóság határa. Kitty, Sunny és Marlenka története a színpadon találkozik, meséjük-valóságuk szegénységről, kiszolgáltatottságról, szeretethiányról és sorsszerűségről beszél - és talán ad némi reményt.

Az előadások többségén gyermekotthonok gyermekei és szakmai szervezetek vezetői, szakemberek képviseltették magukat, rendkívül kedvező visszajelzéseket adva, és a Társulatok több felkérést is kaptak az előadás bemutatására gyermekotthonokban, iskolákban, illetve szakmai csoportok részére. Immáron 30 előadásnál tartunk, az egyes intézmények ajánlják egymásnak ezt a speciális foglalkozást.

A téma fontossága számottevő, a legfrissebb kutatások szerint ma Magyarországon 21 500 gyermek él állami gondoskodásban, és becslések szerint 70%-uk érintett a prostitúcióban. A program szakmaiságára adott visszajelzések alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy maga az előadás reális képet fest a fiatalok prostituálttá válásáról, a gyermekvédelmi szakemberek mindennapjairól.

A program szakmai részét tekintve is elmondhatjuk, hogy a szakemberek visszajelzései megerősítik, hogy ez a társadalmi probléma egyre inkább megkerülhetetlenné válik, a prostitúció jeleinek felismerése, a megelőzés és a kialakult helyzet kezelésének módszereinek ismertetése, az erről való konzultációk emberi életeket menthetnek, kiemelt fontosságú a „csend” megtörése. A jelenséggel kiemelten érintett régiók gyermekvédelmi dolgozóinak tapasztalatainak megismerése pedig kulcsfontosságú lehet.

Marc Camoletti: Hatan pizsamában - Múzsa bérlet I. előadás

Időpont: 2019. október 02. 19:00
Helyszín: Színházterem

Valahol, egy franciaországi nyaralóban Bernard és neje, Jacqueline vendégeket várnak egy kellemesnek ígérkező hétvégére. Az egyik vendég, Bernard legjobb barátja, Robert, aki Jacqueline titkos szeretője. A másik vendég Brigitte, Bernard titkos szeretője. A ház ura feleségének úgy állítja be a dolgot, mintha Brigitte Robert párja lenne, de mivel Robert még sosem látta a nőt, összetéveszti a szobalánnyal, akit szintén Brigitte-nek hívnak. És ha mindez nem lenne elég, hamarosan beállít egy „pusszancsra” a szobalány férje is, Bertrand... Sok-sok bonyodalom és – reményeink szerint – kétórányi szórakozás a nézőknek. Ezt kívánja a hat szereplő pizsamában és a rendező – felöltözve.

Szereposztás:

  • Bernard - Hajdu Steve
  • Jacqueline - Vándor Éva / Szőlőskei Tímea
  • Robert - Csonka András
  • Brigitte 1. - Fábián Anita
  • Brigitte 2. - Lévay Viktória
  • Bertrand - Barabás Kiss Zoltán

Alkotók:

  • Díszlettervező - Menczel Róbert
  • Jelmeztervező - Kovács Yvette Alida
  • Fordította - Szántó Judit
  • Rendező - Gálvölgyi János

Online jegyvásárlás

up