Eseménynaptár

h k sze cs p szo v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

2018. augusztus 20.

Kölesdi fehérhímzés – a Kölesdi Díszítőművész Szakkör kiállítása

Időpont: 2018. augusztus 02. 18:00 - 2018. szeptember 03. 20:00
Helyszín: Bakta galéria

A szakkör mai formájában 1977. szeptember 15-én kezdte munkáját. Ekkor nem csak Kölesden, hanem Borjádon és Kistormáson is voltak szakköri foglalkozások. Az első kiállítás 1978. november 3-án nyílott, ezt követően 33 kiállítást rendeztek. Ezek között közös kiállítások is voltak a honismereti és fotó szakkörökkel, a majosi, szekszárdi, dombóvári díszítőművészekkel. Továbbá önálló kiállításokat szerveztek Dunaföldváron, a szekszárdi MOKI-ban, a tengelici Oktatási Központban, Bátán és Bikalon. A kiállításokat megnyitók között köszönthetjük Fábián Gyulát, Fertőszögi Bélánét, Halmai Gábornét. 2008 óta a környező településeken mutatkoztak be, így Kajdacson, Sióagárdon, Gyönkön, Zombán, Kakasdon, Pakson, Tolnán, Tamásiban, Decsen, Harcon, Tengelicen.

1984-ben megjelent a Kölesdi hímzés mintagyűjtemény. Megyei pályázaton 6, országos pályázaton 3 alkalommal szerepeltek. 1986-ban a megyei pályázaton szakköri dicséretet és szakkörvezetői nívódíjat, 1987-ben az országos hímző pályázaton szakköri nívódíjat kaptak. Losonczi Miklós művészettörténész a Közművelődés Kölesden című tanulmányában pozitívan ír a szakkör gyűjtő és hagyományokat feldolgozó munkájáról. 2012-ben a Kölesd Községi Önkormányzata "KÖLESD ÖRÖKSÉGÉÉRT" elismerést adományozta a szakkörnek.

A kiállítást megnyitja:

 • Vargáné Kisfalvi Erzsébet, művészeti vezető

Közreműködnek:

 • Kölesdi Zönge Népdalkör – Művészeti vezető: Falkainé Jakab Éva

Megtekinthető:

 • 2018. szeptember 3-ig

Megnyitó időpontja és helyszíne:

 • 2018. augusztus 2. 18:00 - Bakta galéria

Információ:

 • Nyitvatartás: augusztus 19-ig hétköznap 08.00-18.00 óráig, szombat és vasárnap zárva, illetve augusztus 21-től hétköznap 08.00-20.00 óráig, szombaton 08.00-18.00 óráig, vasárnap zárva.

Hihetetlen Energiák - Makovics Kornél fotóriporter vándorkiállítása

Időpont: 2018. augusztus 03. 17:00 - 2018. augusztus 31. 18:00
Helyszín: Mozi előtér

A fotós magáról: 2009 óta foglalkozom komolyabban a fotózással. Akkor vettem meg az első tükörreflexes fényképezőgépem. 2012-től a Szekszárdi Fotóklub, majd idővel a Bonyhádi Fotóklub tagja lettem. 2014-ben felfigyeltek rám és állásajánlatot kaptam a Tolnai Népújságtól, amit boldogan el is fogadtam. Azóta a hobbim lett a munkám és fotóriporterként dolgozok.

A fotózást autodidakta módon sajátítottam el. Mindig beleástam magam abba a fotózási technikába, ami épp akkor érdekelt és azt tökélyre fejlesztettem. Szeretek túrázni, erdőbe járni és vadakat lencsevégre kapni. Ilyen téren a Gemenci Erdő közel áll a szívemhez és gyakran látogatom. De az igazi szerelmem a viharvadászat. Az utóbbi években a legnagyobb sikert a villámos képeimmel értem el. Országos verseny első helyezését is hoztam már el az egyik villámfotómmal.

Mindenkinek azt tudom tanácsként adni, hogy az álmait soha ne adják fel, még a hullámvölgyekben sem, mert a kemény munkaidővel kifizetődik!

Megnyitó:

 • 2018. augusztus 3. 17 óra – Babits Mihály Kulturális Központ, Mozi előtér

A kiállítást megnyitja:

 • Vincze Bálint - természetfotós

Köszöntőt mond:

 • Zsikó Zoltán, a Babits Mihály Kulturális Központ ügyvezető igazgatója

Közreműködik:

 • Matók Ákos - szaxofon

Megtekinthető:

 • 2018. augusztus 31-ig

Nyitvatartás:

 • Augusztus 19-ig hétköznap 08.00-18.00 óráig, szombat és vasárnap zárva, és augusztus 21-től hétköznap 08.00-20.00 óráig, szombaton 08.00-18.00 óráig, vasárnap zárva

Mária út - László Dániel festőművész kiállítása

Időpont: 2018. augusztus 10. 18:00 - 2018. szeptember 09. 17:00
Helyszín: Művészetek Háza

László Dániel festőművész 1976-ban született Budapesten. Tanulmányait a Budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola festő szakán, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán folytatta, ahol 2001-ben diplomázott. 2003 óta a Sensaria Képzőművészeti Egyesület elnöke. Több szakmai díjban és ösztöndíjban is részesült. A 2008-ban nyert KOGART ösztöndíját nem tipikus szakmai tanulmányútra, hanem az El Caminon történő zarándoklatra fordította.

2009 őszén a spanyolországi El Caminon gyalogosan végigzarándokolt, 40 nap alatt a Francia határtól Santiago de Compostela-ig. Erről a 960km-es útról 40 festmény született, amelyből egy válogatást 2010. február 11-én mutatott be a KOGART Galériában. 2010 áprilisában egy szintén 40 napos, és 960 kilométer hosszú zarándokútra ment Budapesti lakásától Csíksomlyóig. Az útról készült közel 40 festmény volt látható a budapesti Párbeszéd Háza kápolnájában.

Egy évvel később, 2011 áprilisában Budapestről Mariazellbe zarándokolt, Esztergom érintésével összesen 540 kilométert tett meg egyedül. Erről a zarándokútról 20 festmény készült, és a Csíksomlyói zarándokút 40 képével együtt volt kiállítva számos vármegyeszékhelyen.

Eddig a festő járta útját az országot átszelő zarándoklaton, most a képek kerülnek el egész Kárpát-medence szerte kiállító helyekre, így már láthatták Makón, Kecskeméten, Egerben, Esztergomban, Nyíregyházán, Miskolcon, Kassán, Nagykárolyban, Temesváron, Aradon, Lugoson, Gyulán, Szombathelyen, Zalaegerszegen, Veszprémben, Pécsett és Máramarosszigeten.

László Dániel így vall a zarándoklatról: "Az El Caminon zarándokolva sok dolgon elgondolkozik az ember, kérdések merülnek fel. Miért megyek? Kiért megyek? Így felajánlja valamiért útját. Magyarország épp választás előtt állt. Én Magyarországért ajánlottam fel utamat. De felmerült a következő kérdés is: miért nem otthon teszem meg a zarándokutat. Így kerültem fél év múlva a Mária útra. A hasonlóság több mint véletlen a két út között. Ezt képeimmel is próbálom alátámasztani. Hasonlóan tájakat és templombelsőket festettem mindkét úton. A táj persze más, de az úton levés érzése, a zarándok-lét ugyanaz. A táj szép, mindkét országban, csak mi néha a körülöttünk levőt észre sem vesszük, az egzotikust keressük, a szépet abban vesszük észre. Pedig Magyarország is szép. Nagyon szép. Igaz, össze kell foltozni, át kell járni. Minden zarándok egy öltés a szétszaggatott, csonka ország határán. A Kárpát-medencei nemzetek között a Mária út egy békítő, engesztelő kapocs. A lehető leghatékonyabb útja az egység létrehozásának."

Információ:

 • Megtekinthető 2018. szeptember 09-ig hétfő kivételével, naponta 9-17 óráig.
 • Jegyár: 500 Ft, diák és nyugdíjas: 300 Ft

Szent István Nap az Államalapítás ünnepe

Időpont: 2018. augusztus 20. 10:00

8:45 Ünnepi Szentmise - Belvárosi római katolikus templom

9:45 Ökumenikus kenyérszentelés és templomi áldás - Belvárosi római katolikus templom

10:00 -18:00 Bazsarózsa Népi Játékpark

A játékpark tolna megyei népművészeket, kézműveseket összefogva azzal a céllal jött létre, dombóvári telephellyel, hogy a népi hagyományokat játékos keretben adja át az ifjú generációknak. A gyerekeket és felnőtteket a következő programokkal várjuk: népi fakörhinta, népi játékpark, skanzen.

10:00 Felvonulás

10:00 Térzene - Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett
Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett térzenével várja a kenyérszentelő, ünnepi miséről kijövő vendégeket, valamint a felvonuláshoz gyülekezőket. A zenekar felvezeti az ünnepi  felvonulást, majd a Szent István téren közreműködnek a Szent István szobor koszorúzásán.

A Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett a Magyar Honvédség Budapest Helyőrségi Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katona zenészeiből áll. Az együttes díszhuszár öltözetben öt fő rézfúvós és egy fő ütőhangszeres muzsikusból áll.

16:00 Band Of StreetS

A Band Of StreetS ebben a formában 2011 óta létezik, a New Orleans-i hagyományokat követve jött létre. Kizárólag akusztikusan, csak fúvós és ütős hangszereken, színpad és hangosítás nélkül játszanak. Repertoáruk a 90-es évek retro slágereitől a mai zenékig terjed, a hangulat, amit létre tudnak hozni, leírhatatlan.

17:00 Firebirds - GŐZERŐVEL!
Humoros akrobatikus világmegváltás 30 percben.

Időutazó vándor cirkusz ahol három fura figura egy gőzhajtású velocipéd triciklivel járja az idő és a tér végtelen labirintusát. Az ő világukból rég kiveszett az öröm és a szeretet, ezért elhatározták hogy összegyüjtik a megmaradt boldogságot. Feltett szándékuk, hogy amerre járnak nevetésre és tapsolásra bírják a helyieket, mert csak így menthetik meg a világot.

Kremnice Gagy Fesztivál: Golden Gunar díj
Előadók: Zoletnik Zsófia/Kollányi Julianna, Kiss Gergely, Mező András/Lenhardt József

21:00 VIRTUS tánc-cirkusz
Duda Éva Társulat

A Virtus az első olyan magyar produkció, amely a kortárs tánc és az underground cirkuszi világ ötvözéséből született, lendületes zenével, a színházi tér számos síkját kihasználva, sajátosan magyar ízzel. A kortárs tánc területén jól ismert csapat a levegő meghódítására vállalkozva a gravitáció erőinek legyőzését virtuóz magasságokban keresi, miközben virtuóz módon, hatalmas gólyalábakon néptáncol, mindezt pedig életörömmel teli virtuóz élőzenére teszi. Az alkotók-előadók humorral ábrázolják a sajátosan magyar élethelyzeteket és az emberi kapcsolatokban rejlő feszültségeket. Igazi kelet-európai virtus magyar lelkületből: fellengzős érzelmek, hősködő ritmus, bánatos kesergés, dicső cirkusz, és mindez virtuóz táncokkal és játékos beavatással minden korosztálynak.

Előadók a Duda Éva Társulat táncművészei:

 • Cirkuszművészek - Zoletnik Zsófia, Mező András (Tűzmadarak)
 • Tér, díszlet, látvány - Duda Éva
 • Zeneszerző - Szirtes Edina Mókus, Kunert Péter
 • Fénytervező - Payer Ferenc
 • Cirkusztechnikai szakértő és kivitelező - Vladár Tamás
 • Produkciós asszisztens - Czveiber Barbara
 • Koreográfus-rendező - Duda Éva

22:30 Ünnepi tűzijáték a Béla király téren

up