Eseménynaptár

h k sze cs p szo v
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

2018. április 10.

A Koffán-sejtés - Ifj. Koffán Károly - festőművész, művésztanár kiállítása

Időpont: 2018. április 05. 17:00 - 2018. április 26. 18:00
Helyszín: Bakta galéria

"A nagy mesterségbeli felkészültség, a képben való gondolkodás, a szerkeszteni tudás, a tárgyias szemlélet Koff án művein poézissel párosult. Lírai pontosság. Furcsán hat talán e meghatározás, de nem tudok jellemzőbbet. Nem foglalkoztatják olyan kérdések, hogy „fi guratív-nonfi guratív”, modern vagy tradicionális. Érintetlen az avantgárd, a neo-avantguard és a posztmodern disputától. Számára a művészet az, ami a renaissance-ban is volt, a világ megismerésének sajátos eszköze."

(Dr. Németh Lajos, 1991)

A Tolna megyei művésztanárok kiállítássorozat harmadik rendezvényén ifj. Koffán Károly dunaföldvári festőművész, művésztanár mutatkozik be alkotásaival.

Frissítés (2018.04.04.): A hétvégén a Művésztanárok Tolnában III. - "A Koffán-sejtés" - Gondolatok térről, fényről, kozmoszról című kiállításunk a Bakta galériában 04.07-én 13 órától 04.09-ig nem látogatható. A terem a választások idejére szavazó helyiségként funkcionál. Megértésüket előre is köszönjük!

Kiállításmegnyitó:

 • 2018. április 05. óra - Bakta galéria

A kiállítást megnyitja:

 • ifj. Koffán Károly

Közreműködik:

 • Szekszárd Klarinét Kvartett

Információ:

 • A kiállítás megtekinthető 2018. április 26-ig az intézmény nyitvatartási idejében.

Szekszárdi Művészettörténeti Szabadegyetem: Magyar Művészek Európában - IV. előadás

Időpont: 2018. április 10. 17:30
Helyszín: Művészetek Háza

A tütü, a trikó és az abszint találkozása a mangófa alatt
Az első modernek

Az első tütüt Marie Taglioni viselte 1832-ben Párizsban. A tütü szoknyácska, mely a táncos lábmunkáját láthatóvá teszi. Négy-öt réteg tüllből áll. Aztán nemcsak a tütü lett rövidebb, hanem az anyaga is áttetszőbb. A múlt századi párizsi operai balett-növendékek, főleg kislányok csúfneve pedig balettpatkány volt. Ők voltak a show business első áldozatai. Előadás után előkerült a festészet és irodalom gyakori témájaként ismert, veszedelmes italnemű, az abszint... A terhektől egyre inkább felszabaduló polgár határozottan támogatta azokat a kulturális törekvéseket, amelyek életének felismerhető, őt is reprezentáló „portréját” alkották meg a legkülönbözőbb műfajokban. A kor mozgalmas időszak volt, s nemcsak Franciaországban. Az iparosodás, a tömegtermelés, a modern kor kezdetének időszaka ez. Megjelenik a munkanélküliség és az azt követő lezüllés is. Kilátástalan emberek olcsó örömökben lelnek vigaszt, és az abszint az egyike ezeknek a vigasztaló dolgoknak. Az 1800-as évek végén előfordult, hogy ingyen – vagy majdnem ingyen – adták az abszintot a kávéházakban a nap egy bizonyos szakában. Az ital – olcsósága miatt – egyre népszerűbbé, mondhatni divatossá vált, és mindenütt elterjedt a fogyasztása. A tudatmódosító szerek tematikává léptek elő. Az előadás során áttekintjük a „modern polgár” életének, korának félhomályban tartott részleteit, a művészet segítségével megjelenített szociális viszonyokat, azok szereplőit, a mindennapi embereket. Felidéződik a színház, a kabaré, a csapszék, a bordély, bár és lokál, táncpróba és mindezektől a „menekülés kísérlete”...

Információk:

 • A belépés ingyenes

Letöltés:

Nemzeti Színház: Szájon lőtt tigris

Időpont: 2018. április 10. 19:00
Helyszín: Rendezvényterem

A 17. Kaleidoszkóp VersFesztivál színházi fődíjas darabja (2017)

No, de ki is ez a rejtélyes Morbitzer? Rejtő egyik kézirat-maradványának indító mondata ez. Született Reich Jenő idén lenne száztizenegy éves: már ha nem jött volna közbe olyan horderejű dolog, mint a halál, ami bizony az ember életének végtelenségét váratlanul - nyilván, hiszen végül is ki a fene várja az elmúlást - végletesen megzavarja. Ez a pesti nagydumás srác, aki alig két évvel volt idősebb nálam - itt hadd áruljam el korom, mely nem hajlott és éppúgy nem egyenes -, szóval ippeg betöltötte a harminchetediket, amikor félbeszakították őt az imént említett folyamat művelésében, mely folyamatot kevésbé szárnyaló fantáziájú stiliszták, holmi újrahasznosított papírszéleken, egyszerűen „élet”-nek neveznek.

Szereplők és alkotók:

 • Előadja - Olt Tamás
 • Tervező - Pintér Réka
 • Koreográfus - Gulyás Anna
 • Zongorán közreműködik - Grósz Zsuzsanna
 • Rendező - Olt Tamás, Vaszkó Bence

  Információ:

  • Jegyár 2000 Ft

  (Fotó: Nemzeti Színház)

  up