Eseménynaptár

h k sze cs p szo v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

2018. március 27.

Szabó Dezső Művészeti Ösztöndíjasok V. bemutatkozó kiállítása

Időpont: 2018. március 02. 17:00 - 2018. március 28. 20:00
Helyszín: Bakta galéria

Szabó Dezső Művészeti Ösztöndíjasok V. bemutatkozó kiállítása és az ösztöndíj pályázat 2018. évi eredményhirdetése

Az ösztöndíj célja: Évente egy fiatal képző- vagy iparművész támogatása alkotói tevékenységének fejlesztése, kiteljesítése, szakmai elképzeléseinek megvalósítása érdekében. Tanulmányaihoz vagy kutatómunkájához nyújt támogatást. A pályázat kiírója: Víz'P'Art Közalapítvány

Kiállító:

  • Jánosi Kata festőművész, a 2017. évi nyertes, s néhány munkával Könyv Kata festőművész, a 2014. évi nyertes

Megnyitja:

  • Fusz György, a Víz'P'Art Közalapítvány elnöke

Közreműködik:

  • Németh Judit előadóművész, a Víz'P'Art Közalapítvány kurátora

Moderátor:

  • Rühl Gizella, a Víz'P'Art Közalapítvány alelnöke

Információ:

  • A kiállítás megtekinthető: 2018. március 28-ig.

Hosszú hatvanas évek építeszete Magyarországon kiállítás

Időpont: 2018. március 26. 17:00 - 2018. április 07. 20:00
Helyszín: Mozi előtér

A bécsi Ringturm építészeti kiállítás sorozatának új fejezete 2014 után ismét a magyar építészet sokszínűségére kívánja felhívni a figyelmet, a "Hosszú hatvanas évek" magyar építészeti színtetére fókuszál. A 60-as évek építészeti szempontból rendkívül produktív időszak volt. Számos kiváló minőségű, modernista szellemet tükröző terv valósult meg. A kiállítás fényképeken és történelmi dokumentumokon keresztül kiemelkedő példákat mutat be a háború utáni építészet e jelentős időszakából.

A kiállításon látható makketteket a Zalaváry család bocsátotta a rendelkezésünkre.

A kiállítás kurátora:

  • Adolf Stiller

Tudományos tanácsadók:

  • Fehérvári Zoltán és Hadik András

Információ:

  • A kiállítás 2018 március 26. és 2018 április 7. között tekinthető meg.
  • Hétköznapokon 8-20 óráig, szombaton 8-18 óráig.

Szekszárdi Művészettörténeti Szabadegyetem: Magyar Művészek Európában - III. előadás

Időpont: 2018. március 27. 17:30
Helyszín: Művészetek Háza

Beszéljünk a szurokról
Munkácsy, a Bonaparték és a fontenebleau-i erdő

A romantika egyik forrása a polgári társadalmak születésével együtt kifejlődő nemzeti tudat. Munkácsy azonban nagyon szerette Rembrandtot is. És különben is az volt a korabeli általános felfogás, hogy egy „rendes kép”: barna. A barna pigmentek iránti igény az útburkolás új anyagára irányította a figyelmet. A 19. században kezdték használni alapozásra a festők a bitument. Munkácsy is valósággal beleszerelmesedett ebbe az anyagba, és pályája korai szakaszán, főleg a düsseldorfi években nyakra-főre használta ezt a rendkívül barátságtalan alapozást, mely műveinek megsemmisüléséhez is vezethet... Romantikusan realista festő volt, aki szenvedélyesen dolgozott, miközben szorosan kötődött a Gustave Courbet által képviselt realista ábrázoláshoz. „Komorságában egy-egy hajszál választja el a színpadiastól. Az erő közel járt a nehézkességhez; ott, ahol meghatott, mintha édeskés volna, érzik a düsseldorfi cukor ize s ha a jellemzés bravúrjai nem óvnák, könnyen egyhangúvá válnék és útszélivé a túlságos sóhajtozás. A kivitel eredetiségéből sokat fölemészt az a törekvés, hogy a kép általános hangulata szinte akadémikusan egy séges legyen. Most, hogy a képet napról-napra jobban pusztítja a bitüm, amióta a színek hovatovább teljesen odalesznek, egyre erősebben nyilvánul az alapidea s az idea kifejezése között a kényelmetlen ellentét. Amit magyarul érzett és gondolt Munkácsy, azt németül fejezte ki s ez érzik a képén.” (Malonyay Dezső, Munkácsy. Bp.,1907.186.) A fájdalom megértése és átélése Munkácsy művészetének egyik legértékesebb eleme. Nagyméretű vásznain hatalmas kompozícióit karakteres embertípusokkal, impozáns eszköztárral alkotta meg. Életére és munkásságára is jelentős befolyást gyakoroltak a nőkkel folytatott kapcsolatai. Az özvegy Cécile Papier de Marches bárónéval kötött házassága biztosította az anyagi hátteret számára.

Információk:

  • A belépés ingyenes

Letöltés:

up