Eseménynaptár

h k sze cs p szo v
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

2018. január 25.

Képek Szekszárdról Képek Szekszárdon - Forster Jakab festőművész kiállítása

Időpont: 2018. január 12. 17:00 - 2018. február 26. 20:00
Helyszín: Bakta galéria

A Babits Mihály Kulturális Központ tisztelettel meghívja Forster Jakab festőművész Képek Szekszárdról Képek Szekszárdon című kiállításának megnyitójára.

Forster Jakab festőművész 1947-ben született Gyönkön, Tolna megyében. 1965-ben építőipari technikusi végzettséget szerez. 1965-67 Tolna megyei Tanácsi Tervezőirodában dolgozik, 1968-tól a Pest megyei Tanácsi Tervezőiroda munkatársa

1973-ban belsőépítész tervezőművészként diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskolán. 1973-tól 1984-ig a Művészeti Alap művészetszervezői és bírálati munkájában vett részt iparművészeti referensként. 1984 óta szabadfoglalkozású festő.

Képzőművészeti tevékenysége rajzolással kezdődik, ezzel alapozza meg, építi ki látványvilágát. A kolorizmus felé a pasztell, lavírozott pasztell technikával közeledik, ez egészül ki később guache, acryl, olaj anyagokkal, s alakul ki részben oldott felületekkel manipuláló, részben rajzolt, cizellált, hangsúlyozott elemeket alkalmazó festésmód.

Kizárólag a szabadban fest; az év minden szakában – évi nyolc-tíz – eddig közel hatvan helyszínen. Érdeklődése részben a természet felé fordul, annak békéje, fensége ragadja meg; részben az épített környezet hangulata, kifejezőereje képezi festményei tárgyát.

Megfordult a Dunántúl, a Dunakanyar, az Északi Hegyvidék, Kelet- és Dél-Magyarország számos műemléki és történelmi nevezetességű helységében, ahol természetbeli megfigyelés alapján lírai hangú rajzokat – s egyre inkább pasztelleket készít, melyeken az építész lényegkiemelő szemlélete éppúgy meghatározó, mint a vonalvezetés dekoratív, s némiképp szecessziós összképe.

A tárlatot megnyitja:

 • Decsi Kiss János újságíró, képzőművész

Közreműködik:

 • "Mondschein" Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus

Információ:

 • A kiállítás megtekinthető február 26-ig a ház nyitva tartási ideje alatt.

 

Aknay János festőművész kiállítása - Új Kossuth-díjasok kiállítás sorozat

Időpont: 2018. január 21. 11:00 - 2018. február 25. 18:00
Helyszín: Művészetek Háza

A Babits Mihály Kulturális Központ tisztelettel meghívja Önt, családját és barátait Aknay János festőművész kiállításának megnyitójára.

Az "Új Kossuth-díjasok" sorozatunkban a kilencvenes évek után díjazott kortárs művészeket kívánjuk bemutatni. A sorozatban évente 1-2 művész bemutatkozására ad lehetőséget a Művészetek Háza. Elsőként Aknay János Munkácsy- és Kossuth-díjas magyar festő és szobrász alkotásait láthatja a közönség. A művész posztgeometrikus alkotók egyik kiemelkedő egyénisége. Több művészetei társulás tagja. Többek közt:: 2005-től MAOE elnökségi tag, 2009-től a a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, 2011-tól a MAOE elnöke.

Megnyitja: Baky Péter festőművész
Közreműködik: Erős Edina - fuvola, Lozsányi Tamás - orgona
A kiállítás kurátora: Horváth László, a Horváth&Lukács Galéria Kft. tulajdonosa
Műsorközlő: Horgász Dezső
Támogató: NKA

Nyitva tartás:

 • Kedd-vasárnap 09:00 - 17:00
 • Hétfőn a kiállítás zárva tart

Információ:

 • A kiállítás megtekinthető 2018. február 25-ig.
 • Belépőjegy 500 Ft, diák, nyugdíjas 300 Ft

Süsü és barátai – életre kelt mesehősök

Időpont: 2018. január 25. 10:00
Helyszín: Vármegyeháza folyosó

2017-ben a nyomozó vénával megáldott, kalandvágyó játékosok megismerkedhettek Veress Géza személyével, aki megoldotta a Zöldkúti merülő tekercsek rejtélyét. A történet főhőse 2018-ban is Veress Géza, akit akaratán kívül találnak meg egy - a török hódoltság idején, a törökfürdőben történt - bűntény részletei.

"Furcsa álmaim voltak: küzdöttem a forró gőzben, mintha valami rátelepedett volna a mellkasomra. Akárhogy próbálkoztam, képtelen voltam levegőt venni.
Aztán az egész megváltozott és… és mintha nem is én éltem volna át, hanem csak külső szemlélőként követtem volna egy furcsa öltözéket viselő, robosztus férfi küzdelmét."

Figyelem: felhívjuk a kedves játékosok figyelmét, hogy a történet zöme fikció, valóságalapja minimális. A nyomozáshoz kapcsolódó nevek és események a fantázia szülöttei, bármilyen egyezés valós nevekkel és/vagy eseményekkel csupán a véletlen műve.

Információk:

 • A játékon való részvételhez városismeret szükségeltetik!
 • Műfaja miatt 16 éven felülieknek ajánlott!
 • A megvásárolt jegyekkel találkozás a játék estéjén 20:15-kor a Béla király téri templom körforgalom felőli oldalán, a buszmegállóban!
 • Zseblámpát nem áll módunkban biztosítani, csapatonként egy zseblámpát mindenki hozzon magával.
 • A csapat létszámára vonatkozóan nincs kikötés, azonban az élvezhető játék érdekében maximum 6 fős csapatokat javaslunk.
 • Kérjük vásárláskor feltétlenül adja meg e-mail-es elérhetőségét és telefonszámát!
 • Jegyár: 4000 Ft/csapat

Online jegyvásárlás

Az év természetfotósa 2017 kiállítás

Időpont: 2018. január 25. 17:00 - 2018. február 25. 20:00
Helyszín: Márványterem

Immár 25. alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatát. A „Lenergy – Az Év Természetfotósa 2017”, a korábbi megmérettetésekhez hasonlóan, ezúttal is izgalmas versengést hozott. A zsűri összesen mintegy 3000 képből válogatott, és az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 125 mű versengett. A díjakat 2017. november 7-én adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol egyúttal megnyitották a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítást, és bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállított, Az év természetfotói – Magyarország 2017 című kötetet is, amely az idén is két nyelven, magyarul és angolul jelent meg.

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége, 26 esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben írta ki a szövetség, immár 25. alkalommal „Az Év Természetfotósa” pályázatot, amely névadó támogatója az idén a Lenergy Magyarország Kft.

A zsűrizés ezúttal is a legszigorúbb szakmai és etikai alapelvek alapján történt. A teljes átláthatóság jegyében a képek elbírálásának két fordulója az internet teljes nyilvánossága előtt zajlott, és a világ bármely pontjáról nyomon követhető volt az is, hogy melyik képre hány pontot adott az elismert szaktekintélyekből álló zsűri.

Az idei pályázati kiírás újdonságaként a naturArt meghirdette, hogy „Az év természetfotósa” versenyben csak olyan képek számítanak, amelyek csak a fotós saját teljesítményének, kreativitásának, természetismeretének köszönhetőek. Így pl. a fizetős lesekből készült fotók itt nem számítottak.

Az idei pályázat „a gigászok csatáját” hozta, hiszen mind Máté Bence, mind Daróczi Csaba fantasztikus 25-25 képet adott be a pályázatra. Ezekből Bencének 19, Csabának 13 képe került a falra. Mindkettő fantasztikus teljesítmény. Máté Bence 6. alkalommal nyerte el legmagasabb természetfotós elismerést Magyarországon, és lett „Az év természetfotósa”.

Megnyitó:

 • 2018. január 25. 17:00

A kiállítást megnyitja:

 • Kalotás Zsolt - természetvédelmi szakértő, természetfotós

Közreműködik:

 • Csizmazia Alapítvány A Jövő Ígéretes Gyermekeiért

Információ:

 • A kiállítás megtekinthető február 25-ig az intézmény nyitvatartási idejében.

up