Eseménynaptár

h k sze cs p szo v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

2018. január 23.

Képek Szekszárdról Képek Szekszárdon - Forster Jakab festőművész kiállítása

Időpont: 2018. január 12. 17:00 - 2018. február 26. 20:00
Helyszín: Bakta galéria

A Babits Mihály Kulturális Központ tisztelettel meghívja Forster Jakab festőművész Képek Szekszárdról Képek Szekszárdon című kiállításának megnyitójára.

Forster Jakab festőművész 1947-ben született Gyönkön, Tolna megyében. 1965-ben építőipari technikusi végzettséget szerez. 1965-67 Tolna megyei Tanácsi Tervezőirodában dolgozik, 1968-tól a Pest megyei Tanácsi Tervezőiroda munkatársa

1973-ban belsőépítész tervezőművészként diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskolán. 1973-tól 1984-ig a Művészeti Alap művészetszervezői és bírálati munkájában vett részt iparművészeti referensként. 1984 óta szabadfoglalkozású festő.

Képzőművészeti tevékenysége rajzolással kezdődik, ezzel alapozza meg, építi ki látványvilágát. A kolorizmus felé a pasztell, lavírozott pasztell technikával közeledik, ez egészül ki később guache, acryl, olaj anyagokkal, s alakul ki részben oldott felületekkel manipuláló, részben rajzolt, cizellált, hangsúlyozott elemeket alkalmazó festésmód.

Kizárólag a szabadban fest; az év minden szakában – évi nyolc-tíz – eddig közel hatvan helyszínen. Érdeklődése részben a természet felé fordul, annak békéje, fensége ragadja meg; részben az épített környezet hangulata, kifejezőereje képezi festményei tárgyát.

Megfordult a Dunántúl, a Dunakanyar, az Északi Hegyvidék, Kelet- és Dél-Magyarország számos műemléki és történelmi nevezetességű helységében, ahol természetbeli megfigyelés alapján lírai hangú rajzokat – s egyre inkább pasztelleket készít, melyeken az építész lényegkiemelő szemlélete éppúgy meghatározó, mint a vonalvezetés dekoratív, s némiképp szecessziós összképe.

A tárlatot megnyitja:

  • Decsi Kiss János újságíró, képzőművész

Közreműködik:

  • "Mondschein" Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus

Információ:

  • A kiállítás megtekinthető február 26-ig a ház nyitva tartási ideje alatt.

 

Aknay János festőművész kiállítása - Új Kossuth-díjasok kiállítás sorozat

Időpont: 2018. január 21. 11:00 - 2018. február 25. 18:00
Helyszín: Művészetek Háza

A Babits Mihály Kulturális Központ tisztelettel meghívja Önt, családját és barátait Aknay János festőművész kiállításának megnyitójára.

Az "Új Kossuth-díjasok" sorozatunkban a kilencvenes évek után díjazott kortárs művészeket kívánjuk bemutatni. A sorozatban évente 1-2 művész bemutatkozására ad lehetőséget a Művészetek Háza. Elsőként Aknay János Munkácsy- és Kossuth-díjas magyar festő és szobrász alkotásait láthatja a közönség. A művész posztgeometrikus alkotók egyik kiemelkedő egyénisége. Több művészetei társulás tagja. Többek közt:: 2005-től MAOE elnökségi tag, 2009-től a a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, 2011-tól a MAOE elnöke.

Megnyitja: Baky Péter festőművész
Közreműködik: Erős Edina - fuvola, Lozsányi Tamás - orgona
A kiállítás kurátora: Horváth László, a Horváth&Lukács Galéria Kft. tulajdonosa
Műsorközlő: Horgász Dezső
Támogató: NKA

Nyitva tartás:

  • Kedd-vasárnap 09:00 - 17:00
  • Hétfőn a kiállítás zárva tart

Információ:

  • A kiállítás megtekinthető 2018. február 25-ig.
  • Belépőjegy 500 Ft, diák, nyugdíjas 300 Ft

Művészettörténeti Szabadegyetem VIII: A Fluxus és más... - Dr. Aknai Tamás előadása

Időpont: 2018. január 23. 17:30
Helyszín: Művészetek Háza

Elsősorban a ‘60-as évek elején indult Fluxus (áramlás) név alatt jelentkező irányzatra fókuszált. A Fluxus egy laza szerveződésű nemzetközi művészeti mozgalom (jelenség), amely határozottan túllép a képzőművészet hagyományos keretein. Egyfajta művészeti, esztétikai es eményként lehet értelmezni, amely a zene, az irodalom, a színház, a happening és egyéb művészeti ábrázolásmódok határterületén mozog. Tervezett és spontán megnyilvánulások jellemzik. A Pop arthoz hasonlóan a dadaizmusban gyökerezik, neodadának is nevezik. Az előadás törekszik arra, hogy megismerhetővé váljon a világ művészeinek válasza a XX. század második felében adódó szociális és gazdasági-politikai kihívásokra. Szóba kerülnek ezért a társadalmi és pszichológiai határhelyzeteket vizsgáló művészek, de olyanok is, akik változatos tevékenységükkel genetikai és biodiverzitási kérdéseket feszegetnek, építészek, határterületeken tevékenykedő alkotók éppúgy, mint a hagyományos műfaji keretek között tevékenykedő művészek. A kurzus célja olyan (interdiszciplináris) szakmai közeg létrehozása, amelyben egyes csoportok és művészek tevékenységének monografikus áttekintésével lehetőség nyílik a művészetet és gazdasági-társadalmi környezetet összekötő alapvető kérdések megvitatására.

Információk:

  • A belépés ingyenes

Letöltés:

up