Eseménynaptár

h k sze cs p szo v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

2017. december 02.

A Biblia szerepe Borsos Miklós és Szalay Lajos művészetében kiállítás

Időpont: 2017. október 26. 18:00 - 2018. január 14. 19:00
Helyszín: Művészetek Háza

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel együttműködésben bibliai ihletésű alkotásokat felvonultató kiállítás-sorozattal emlékezik a Reformáció 500. évfordulójára. A sorozat utolsó állomása a szekszárdi Művészetek Háza lesz, ahol a Szalay Lajos grafikus és Borsos Miklós szobrászművész bibliai témájú műveiből láthatunk egy válogatást.

A kiállítás 2018. január 14-ig, keddtől péntekig 10-19 óra között, szombaton és vasárnap 10-17 óra között látogatható.

 

Berekai Éva Országos Népi Ékszer Kiállítás

Időpont: 2017. november 17. 10:00 - 2017. december 30. 18:00
Helyszín: Bakta galéria

A kiállítás 2017. december 30-ig, hétfőtől péntekig 10:00 és 18:00 óra között látogatható.

Ringató: adventi énekszó! - Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Időpont: 2017. december 02. 16:00
Helyszín: Bödő terem

Szeretettel várjuk a legkisebb gyerekeket - néhány hónapos kortól hároméves korig- az anyukákat, apukákat és a nagyszülőket énekelni és játszani!

A programot vezeti:

 • László Virág és Szabó-Beck Angéla

További információ:

 • A részvétel ingyenes!

Gazdafilmek Éjszakája Szekszárdon

Időpont: 2017. december 02. 17:00

Rendkívüli kezdeményezés indult júliusban Magyarországon Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni címmel. A művészeti együttműködés keretében Antje Schiffers német képzőművész és Erdődi Katalin kurátor három gazdával dolgozott együtt egy-egy hétig: Szekszárdon a szőlő- és borgazdálkodással foglalkozó Sárosdi Judittal és Róberttel, a Békés megyei Nagykamaráson Sallai János dinnyetermelővel, illetve a hajdúsági Körösszegapátiban Kovács Orsolya libatenyésztővel. Antje Schiffers csereüzletet kínált a gazdáknak: míg ő egy olajfestményt készített a gazdaságról vagy a tanyáról, a gazdákat arra kérte, hogy forgassanak kisfilmet, amiben beszélnek a gazdálkodásról és bemutatják munkájukat.

A Gazdafilmek Éjszakája keretében az egyhetes együttműködések során készült filmeket ünnepeljük, melyek a különböző ágazatokban és régiókban dolgozó gazdák mindennapjaiba adnak betekintést. Sárosdi Judittal és Róberttel a szőlőszüret utolsó hajráján, a családi pincészetük dolgos, a borkészítésen túl borkóstolókkal és vendéglátással teljes működésén osztozhatunk. Sallai Jánossal a dinnyeszezon feszültséggel teli napjait élhetjük át, a felvásárlási ár alakulásától a budapesti nagybanira való utazásig, míg Kovács Orsolya és fia, Monok Sándor közösen készített filmjükben a libanevelés nagy gondosságot és szakértelmet igénylő munkájáról számolnak be.

A Magyarországon készült filmek bemutatója mellett más európai és afrikai országokban készített gazdafilmeket is vetítünk Antje Schiffers gyűjteményéből. Közönség választ: a látogatók döntik majd el, hogy melyik országra, régióra és gazdára kíváncsiak, például a dél-afrikai borász, a macedón juhász és sajtkészítő, vagy az egykori romániai téesz dolgozók által készített filmeket szeretnék megnézni. A külföldi filmeket eredeti nyelven vetítjük, magyar tolmácsolással.

A Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni kezdeményezés művészeti eszközökkel kutatja és mutatja be a magyar vidék és a mezőgazdaságban dolgozók helyzetét. A közösen eltöltött hét eredményeképpen születő filmek és festmények nemcsak különböző élethelyzetekbe engednek betekintést, hanem a gazdák meglátásait, vágyait és félelmeit, a gazdálkodás kihívásait és nehézségeit, ám egyúttal örömeit is érzékenyen tükrözik. A vándorfestő szerepét magára öltő Antje Schiffers bevett stratégiája a barter, aminek értelmében saját alkotásait cseréli mások videóira, szövegeire, és hétköznapi tárgyaira, s így a csereüzleten keresztül a (kortárs) művészethez fűződő elképzelésekre és elvárásokra is rákérdez.

A Magyarországon készült gazdafilmeket és festményeket 2018. januárjában a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban, a nemzetközi CAPP Művészeti Együttműködési Program eredményeit összefoglaló zárókiállításon is bemutatják. A CAPP 2015-2018 a közösségi együttműködésen alapuló művészeti munkákat támogatja, képzőművészek és közösségek párbeszédét segíti elő nemzetközi képzések, rezidencia programok és pályázatok révén. A program fókuszában nem elsősorban a mű mint végső produktum áll, hanem a teljes alkotói folyamat, valamint a közösségekkel, közönséggel kialakítható kapcsolat és párbeszéd.

A "Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni" projekt támogatói:

 • Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, CAPP - Collaborative Arts Partnership Programme, Kreatív Európa Program - Európai Unió, Nemzeti Kulturális Alap, Erste Alapítvány, ifa - Institut für Auslandsbeziehungen.

Partner:

 • Babits Mihály Kulturális Központ, Szekszárd

Bővebben:

További információ:

 • A belépés ingyenes
 • Részvételi szándékát kérjük november 30-ig jelezze: info@sarosdi.hu

Az év fiatal jazz-zenésze 2017

Időpont: 2017. december 02. 18:00
Helyszín: Művészetek Háza

Fellépők:

 • Rabóczki Balázs: Szaxofon - Az év fiatal jazz-zenésze – 2017. közönségdíjasa
 • Oláh Krisztián: Zongora - Az év fiatal jazz-zenésze – 2016. a szakmai zsűri nyertese
 • Pintér Zoltán: Zongora - Az év fiatal jazz-zenésze – 2017. a zsűri elnöke
 • Elek István: Szaxofon - Az év fiatal jazz-zenésze – 2017. a zsűri tagja
 • Bágyi Balázs: Dob - Az év fiatal jazz-zenésze – 2017. a zsűri tagja
 • Lakatos Pecek Krisztián: Bőgő - Nagybőgő művész

Információ:

 • Belépődíj 1500 Ft

up