Eseménynaptár

h k sze cs p szo v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Gazdafilmek Éjszakája Szekszárdon

Esemény dátuma: 
2017. december 02. 17:00
Esemény kategória: 
Egyéb

Rendkívüli kezdeményezés indult júliusban Magyarországon Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni címmel. A művészeti együttműködés keretében Antje Schiffers német képzőművész és Erdődi Katalin kurátor három gazdával dolgozott együtt egy-egy hétig: Szekszárdon a szőlő- és borgazdálkodással foglalkozó Sárosdi Judittal és Róberttel, a Békés megyei Nagykamaráson Sallai János dinnyetermelővel, illetve a hajdúsági Körösszegapátiban Kovács Orsolya libatenyésztővel. Antje Schiffers csereüzletet kínált a gazdáknak: míg ő egy olajfestményt készített a gazdaságról vagy a tanyáról, a gazdákat arra kérte, hogy forgassanak kisfilmet, amiben beszélnek a gazdálkodásról és bemutatják munkájukat.

A Gazdafilmek Éjszakája keretében az egyhetes együttműködések során készült filmeket ünnepeljük, melyek a különböző ágazatokban és régiókban dolgozó gazdák mindennapjaiba adnak betekintést. Sárosdi Judittal és Róberttel a szőlőszüret utolsó hajráján, a családi pincészetük dolgos, a borkészítésen túl borkóstolókkal és vendéglátással teljes működésén osztozhatunk. Sallai Jánossal a dinnyeszezon feszültséggel teli napjait élhetjük át, a felvásárlási ár alakulásától a budapesti nagybanira való utazásig, míg Kovács Orsolya és fia, Monok Sándor közösen készített filmjükben a libanevelés nagy gondosságot és szakértelmet igénylő munkájáról számolnak be.

A Magyarországon készült filmek bemutatója mellett más európai és afrikai országokban készített gazdafilmeket is vetítünk Antje Schiffers gyűjteményéből. Közönség választ: a látogatók döntik majd el, hogy melyik országra, régióra és gazdára kíváncsiak, például a dél-afrikai borász, a macedón juhász és sajtkészítő, vagy az egykori romániai téesz dolgozók által készített filmeket szeretnék megnézni. A külföldi filmeket eredeti nyelven vetítjük, magyar tolmácsolással.

A Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni kezdeményezés művészeti eszközökkel kutatja és mutatja be a magyar vidék és a mezőgazdaságban dolgozók helyzetét. A közösen eltöltött hét eredményeképpen születő filmek és festmények nemcsak különböző élethelyzetekbe engednek betekintést, hanem a gazdák meglátásait, vágyait és félelmeit, a gazdálkodás kihívásait és nehézségeit, ám egyúttal örömeit is érzékenyen tükrözik. A vándorfestő szerepét magára öltő Antje Schiffers bevett stratégiája a barter, aminek értelmében saját alkotásait cseréli mások videóira, szövegeire, és hétköznapi tárgyaira, s így a csereüzleten keresztül a (kortárs) művészethez fűződő elképzelésekre és elvárásokra is rákérdez.

A Magyarországon készült gazdafilmeket és festményeket 2018. januárjában a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban, a nemzetközi CAPP Művészeti Együttműködési Program eredményeit összefoglaló zárókiállításon is bemutatják. A CAPP 2015-2018 a közösségi együttműködésen alapuló művészeti munkákat támogatja, képzőművészek és közösségek párbeszédét segíti elő nemzetközi képzések, rezidencia programok és pályázatok révén. A program fókuszában nem elsősorban a mű mint végső produktum áll, hanem a teljes alkotói folyamat, valamint a közösségekkel, közönséggel kialakítható kapcsolat és párbeszéd.

A "Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni" projekt támogatói:

  • Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, CAPP - Collaborative Arts Partnership Programme, Kreatív Európa Program - Európai Unió, Nemzeti Kulturális Alap, Erste Alapítvány, ifa - Institut für Auslandsbeziehungen.

Partner:

  • Babits Mihály Kulturális Központ, Szekszárd

Bővebben:

További információ:

  • A belépés ingyenes
  • Részvételi szándékát kérjük november 30-ig jelezze: info@sarosdi.hu
up