Eseménynaptár

h k sze cs p szo v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

Babits 50

Tartalomjegyzék:

  1. Emlékek a múltból – Kezdetek
  2. Emlékek a múltból - A kulturális élet indulása
  3. Emlékek a múltból - Művészeti csoportok a kezdeti években
  4. Babits szobor koszorúzás
  5. Vadas Ferenc sírjánál
  6. Önarckép Értékkel - Lányi Péter
  7. Baky Péter kiállítása - Magazin anyag
  8. Baky Péter kiállítás videója

I. Emlékek a múltból – Kezdetek

A közeljövőben minden kedden a Babits Mihály Kulturális Központ elmúlt 50 évéből idézünk fel emlékezetes pillanatokat. Első alkalommal a kezdetekről szólunk, bemutatva néhány régi fotót az eredeti épületről, valamint pár momentumot az ünnepélyes megnyitóról. Kövessenek bennünket hétről-hétre, emlékezzünk együtt! 

A Babits 50 programsorozatban az Önarckép Értékkel című, saját ötletből megvalósuló beszélgetős műsorunkból készült felvételeket is láthatják minden pénteken este hat órától Facebook-oldalunkon és YouTube-csatornánkon! 

Szabadi Mihály, a Babits első igazgatóhelyettesének visszaemlékezése

Tolna Megyei Népújság 1970. április 7.

További tartalom képekkel, leírásokkal a Babits Mihály Kulturális Központ Facebook oldalán

II. Emlékek a múltból - A kulturális élet indulása

Ezen a héten a Babits Mihály Kulturális Központ emlékei közül az első pár év induló programjaiból mutatunk egy kis ízelítőt korabeli dokumentumokkal.

A Tolna Megyei Népújság 1970. április 7-i számának cikke a Babits szobor avatásáról és a Panoráma Filmszínházról

A Tolna Megyei Népújság 1971. május 11-i számának cikke a Szegedi Nemzeti Színház vendégszerepléséről

További tartalom képekkel, leírásokkal a Babits Mihály Kulturális Központ Facebook oldalán

III. Emlékek a múltból - Művészeti csoportok a kezdeti években

A Tolna Megyei Népújság 1971. október 1-i száma: Kádár János Szekszárdon

A Tolna Megyei Népújság 1971. május 16-i száma: Egy este a Babitsban

A Tolna Megyei Népújság 1971. szeptember 5-i száma: Művelődési autóbusz Szekszárdon

IV. Babits szobor koszorúzás

"Mikor a nappal megin' enyhe,
mikor az ember ujra vig,
mikor csupán a beteg renyhe,
amikor a diót verik,
mikor szellőztetik a pincét
s a gazda a tanyán időz:
őrizni a hegyeknek kincsét
fényes fokossal jár a csősz:
édes az otthon."

Babits Mihály: Édes az otthon (részlet)

A kulturális központ előterében található mellszobrát megkoszorúzva tisztelegtünk Babits Mihály, a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, intézményünk névadója előtt, aki 1883. november 26-án született Szekszárdon. A koszorúzással hivatalosan is elindult a #Babits50 programsorozatunk, amellyel intézményünk fél évszázados fennállását ünnepeljük.

November 27-én, 19 órától egy online gálát láthatnak itt, a Facebook-oldalunkon, valamint YouTube-csatornánkon és weboldalunkon. Tartsanak velünk, ünnepeljük közösen a kulturális központot, amely immáron fél évszázada áll a kultúra szolgálatában!

További tartalom a Babits Mihály Kulturális Központ Facebook oldalán

V. Vadas Ferenc sírjánál

Korábbi igazgatónkra emlékeztünk

Intézményünk első vezetője dr. Vadas Ferenc volt. Ma a faddi temetőben az ő sírján is elhelyeztünk egy koszorút. Dr. Vadas Ferenc 1970 és 1976 között irányította a házat, amelyet akkor még Babits Mihály Megyei Művelődési Központnak hívtak.

További tartalom a Babits Mihály Kulturális Központ Facebook oldalán

VI. Önarckép Értékkel - Lányi Péter

Önarckép Értékkel – beszélgetés Lányi Péter (1946-2017) zongoraművésszel

Ma lenne 74 éves Lányi Péter zongoraművész. 2012-ben az Önarckép Értékkel című műsor vendége volt, amelyet a Babits 50 programsorozat keretében vetítünk Önöknek. Lányi Péter egyszerre volt művész, kolléga, barát, valamint egy mindig jó kedélyű, humoros ember, akinek mindenkihez volt egy kedves szava.

Évekig kollégaként erősítette csapatunkat, emellett tanított is: a szekszárdi Illyés Gyula Főiskola és a Liszt Ferenc Zeneiskola pedagógusa is volt. A tanári pálya elhagyása után Európa és a világ számos országában koncertezett, majd útja visszavezetett Szekszárdra. Nagy lelkesedéssel és szakmai profizmussal szervezte a város zenei életét, amelyért Liszt- emlékéremben, Pro Urbe Szekszárd kitüntetésben, valamint Babits- és Prima-díjban részesült.

VII. Baky Péter kiállítása - Magazin anyag

A november 29-én 70. életévét betöltő Baky Péter Visszatekintés című kiállításával érkezett a korábban általa vezetett intézménybe, a Művészetek Házába. A Munkácsy-díjas festőművész a következő összeállításban egyebek mellett az alkotásairól és az alkotás folyamatairól beszél, valamint arról, hogy mennyire nem egyszerű ma hivatásos képzőművésznek lenni.

A kiállítás a Művészetek Házában 2021. április 3-ig várja majd érdeklődőket. Bízunk benne, hogy addigra már többen, személyesen is megtekinthetik a több évtized munkájának gyümölcsét. Addig viszont itt, az online térben gyönyörködhetnek az alkotásokban, mert perceken belül a kiállítás anyagából készült videós összefoglalóval jelentkezünk.

Felvétel: TTTV

VIII. Baky Péter kiállítás videója

Visszatekintés

"A festést és a rajzolást nem lehet abbahagyni, akkor is festek, ha alszom" – vallja Baky Péter festőművész, akinek életét a festés és rajzolás mellett a zene is áthatja.

Visszatekintés című kiállításában életművének keresztmetszetét tárja elénk a szekszárdi Művészetek Házában, ahol helyet kaptak emberről és életről megfogalmazott festményei és grafikái. A Művészetek Háza egykori igazgatója munkáiból azokat a műveket válogatta ki, amelyek igen közel állnak hozzá, vagy amelyek művészi életútjának fontosabb állomásait, fordulópontjait jelentik.

Nézzenek be az ablakon! A kiállítást a veszélyhelyzet idején november 28-tól a Babits Mihály Kulturális Központ déli bejárata melletti Bakta galériában is megtekinthetik minden nap 16-tól 19 óráig.

up