Eseménynaptár

h k sze cs p szo v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

2017. augusztus 20.

Forduló - Nyilas Márta festőművész kiállítása

Időpont: 2017. augusztus 11. 17:00 - 2017. szeptember 12. 18:00
Helyszín: Bakta galéria

Jelen kiállítás arra az ideológiai tartalmakra épül fel, amit a horzsoltan-elhúzott festői gesztus közvetíteni képes a művész olvasatában. Az említett festék felhordási mód az anyag átalakulására és így az idő fogalmára, mulandóságára utal az ön-ön személyüket életbe festő alakok esetében, akik konkrét határokkal rendelkező szín-formához jutnak a létezés előtti időszakot jelképező semleges szürke felületet „elhagyva”az élő és színes lét érdekében. A horzsoltan-elhúzott festői eljárás Nyilas Márta számára nem csupán fogalmakra utal, hanem konkrét természeti jelenségek helyett is áll, mint például a levegő áramlása, a szél, ami leggyakrabban a változékonyságot és ismét a mulandóságot szimbolizálja. A kiállítás további alkotásai megidézik a szél jelképeit, motívumait, témáit az egyetemes és a magyar kultúrából, valamint újakkal egészítik ki ezeket a művész által alkalmazott képi motívumok asszociációi révén.

  • A kiállítást megnyitja: Varga Rita képzőművész
  • Köszöntőt mond: Zsikó Zoltán, a Babits Mihály Kulturális Központot Fenntartó Kft. ügyvezető igazgatója

Lajkó Félix koncert - Szent István Nap

Időpont: 2017. augusztus 20. 21:00
Helyszín: Béla király tér

Figyelem! A koncert és a tűzijáték nem marad el!
Nem várható már eső, így szeretettel várjuk a közönséget a Béla király térre, este 21 órára!

 

Nevezték már az ördög hegedűsének, a Vajdaság Paganinijének, de ő minderre csak a vállát, pontosabban  a vonóját vonogatja – csak a zene érdekel, erre fókuszálok! Egyedi hegedűjátékával lenyűgözte már a nagyérdeműt, azután pár éve újra elővette a citeráját is, a Mező című albummal olyat alkotva, amely alapjaiban rendezte át a világzene fogalmát! Lajkó Félix zenéje mindazon zenei hagyományokból gazdagon merít, melyek kiskorától befolyásolták mindennapjait, ez pedig a folk; a Vajdaságban megismert népzenék, úgy a magyar, a cigány, vagy akár a román népzene is.

Az idei Szent István napi – augusztus 20-i szekszárdi eseményre, a Folk produkciót hozza el - a népzenész barátokkal, az énekesekkel együtt sikerült egy olyan pörgő, végig táncolható műsort összehozni, ahol vagy a virtuozitás, vagy a hegedűk, vagy a citera szólói, vagy az énekesnők egyedisége írja felül a pillanatokat. Persze a “nagyszám” itt is a finálé, amikor együtt énekelnek a lányok, olyan melódiákat, melyeket aztán még napokig is dúdolgatunk.

Felállás:

  • Lajkó Félix – hegedű, citera
  • Brasnyó Antal – brácsa
  • Szabó Csobán Gergő – bőgő
  • Porteleki László - hegedű
  • Tintér Gabriella – ének
  • Csizmadia Anna – ének

A koncertet ünnepi tűzijáték követi!

up