Eseménynaptár

h k sze cs p szo v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

2017. február 24.

Vízfestők 25 - Jubileumi kiállítás

Időpont: 2017. február 18. 11:00 - 2017. április 02. 18:00
Helyszín: Művészetek Háza

 

„VÍZFESTŐK 25”
Jubileumi kiállítás
 
Megnyitja:
P. Szabó Ernő művészettörténész
Közreműködik:
Lozsányi Tamás orgonaművész
Moderátor:
Csötönyi László
 
Kiállítók:
Akiram, Bálint Ádám, Balogh Géza, Benes József, Bikácsi Daniela, Bukta Imre, Butak András, Csala Ildikó, Csath Annamária, Csurka Eszter, Fehér László, Fischer Balázs, Foky Éva, Gaál József, F. Balogh Erzsébet, Földi Péter, Györgffy Sándor, Harmati Zsófia, Herbert Anikó, Hévízi Éva, Ikafalvai Farkas Béla, Jozefka Antal, Kádár János Miklós, Kis Sándor Lajos, Kopócsy Judit, Kovács Péter Balázs, Kováts Albert, Kőnig Frigyes, Krajcsovics Éva, Láng Eszter, Légrádi Viktor, Lobler Ferenc, Lóránt János Demeter, Lous Stuijfzand, Luzsicza Árpád, Madaras László, Magyar Gábor, Magyar János, Magyar Jószef, Mayer Berta, M. Novák András, Molnár M. György, Pokorni Péter, Revák István, Rómer Ilona, Sóváradi Valéria, Stefanovits Péter, Székhelyi Edith, Szilágyi János, Szily Géza, Szütcs Miklós, Újházi Péter, Ványai Magdolna, Végh András, Wanger János, Zilahi Ica Mária, Zöld Anikó
 
Megtekinthető: 2017. április 2-ig.
 
Cím: Művészetek Háza Szekszárd, Szent István tér 28.
Info: www.szekszardagora.hu, Tel: 74/511-247
Nyitva tartás: kedd-péntek 10.00-19.00
szombat-vasárnap 10.00-17.00
(A kiállítás hétfőn zárva tart.)
 
Szily Géza: Begóniával teli kert kutyával

Tőkéczki László: Kommunizmus vagy emberség előadás

Időpont: 2017. február 24. 10:30
Helyszín: Rendezvényterem

 

Tőkéczki László: Kommunizmus vagy emberség
2017. február 24., 10:30
 

A Magyar Érdemrend középkeresztjével díjazott történész előadása a Kommunista Diktatúrák Emléknapja alkalmából.
A belépés ingyenes!

Szabó Dezső Művészeti Ösztöndíjasok Kiállítás

Időpont: 2017. február 24. 17:00 - 2017. április 04. 20:00
Helyszín: Bakta terem

A Víz’P’Art Közalapítvány szervezésében megrendezésre kerülő Szabó Dezső Ösztöndíjasok kiállítás sorozatának idei fő kiállítója Szabó Ottó szobrász. Mellette a korábbi ösztöndíjat nyert művészek alkotásai közül is lesz látható néhány.
 
Az elmúlt években az alapítvány a festőművész Szabó Dezső emlékére létrejött művészeti alap hozamaiból, a város Humán Bizottságának hozzájárulásával, valamint egyedi támogatásokból hívta életre a Szabó Dezső Művészeti Ösztöndíjat. Segítségével számos művészeti ág kaphat teret, az elmúlt évek nyertesei közül került ki szobrász, festő, iparművész, ötvös, ékszerkészítő és textiltervező.
 
A kiállítást megnyitja: Fusz György szobrász, az alapítvány elnöke
A megjelenteket az alapítvány részéről Rühl Gizella köszönti.
 
Megtekinthető: 2017. április 4-ig az intézmény nyitvatartási idejében.
 

Malenkij Robot - Lohn Annamária könyvbemutatója

Időpont: 2017. február 24. 17:00
Helyszín: Művészetek Háza

Elhallgatott múlt - Érdekes beszélgetés a kötet fiatal szerzőjével, Lohn Annamáriával a bonyhádi Völgységi Múzeum történész muzeológusával

Moderátor: Lohn Zsuzsanna és Dr. Szőts Zoltán a Völgységi Múzeum igazgatója.

A mindkét világháborút elveszítő Magyarországra és Európára is ólomsúllyal nehezedett a német kérdés. A kollektív bűnösség által elítélt magyarországi németek helyzete, az orosz megszállás, a lakosságcsere, a be- és kitelepítések olyan fejezetei az ország történetének, melyek a háború után még kiábrándítóbb, embertelenebb viszonyokat teremtettek a lakosság számára.

A lehangoló téma ellenére beszélni kell ennek a néhány évnek az eseményeiről is, hiszen ugyanúgy hozzátartozik Magyarország történetéhez, mint a boldog békeidők. Úgy gondolom, számtalan művet és visszaemlékezést olvashatunk a kitelepítésekről, a lakosságcseréről, de a málenkij robot témakörét is feldolgozta már néhány kiváló történész (pl. Szenyéri Zoltán, Bognár Zalán, Zielbauer György). A kis munka a nagyközönség számára azonban napjainkig az elhallgatott történelem része.

A belépés ingyenes!

Völgységi németek a Donyec-medence munkatáboraiban

Időpont: 2017. február 24. 17:00
Helyszín: Művészetek Háza, Mozi előtti kiállítótér

„A Völgységi németek a Donyec medence munkatáboraiban” című kiállítás, mely a málenkij robot elszenvedőinek állított emléket, a „A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások  emlékéve” kapcsán valósulhatott meg. A Bonyhádi Német Önkormányzat 11 roll upból álló gazdag tárlata fényképeken és dokumentumokon keresztül mutatja be a magyarországi németek megpróbáltatásait a szovjet lágerekben. A kiállítás unikális, hiszen az itt látható anyag jelentős részét a Völgységben élő sváb családok biztosították, így eddig nem látott fotókat, családtörténeteket ismerhet meg a látogató.

A kiállítás megtekinthető:

  • 2017. február 24-én 17.00 órától a Művészetek Házában
  • 2017. február 25-március 5 között a Mozi előtti kiállítótérben lesz megtekinthető

up