Eseménynaptár

h k sze cs p szo v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

Most is pezseg az élet, az építkezést azonban folytatni kell

Interjú Zsikó Zoltánnal, a Szekszárdi Közművelődési Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójával

Zsikó Zoltán nevét már évekkel ezelőtt megjegyezte a népzenét szerető közönség, de nemcsak művészként ért el sikereket, hanem a kultúraszervezés területén is. Tagja volt ugyanis annak a csapatnak, melynek köszönhetően az újonnan megnyitott Várkert Bazár 2016-ban elnyerte az év rendezvény helyszíne díjat. A fiatal budapesti intézmény a programok színvonalát és mennyiségét tekintve egyedülálló hazánkban.

Zsikó Zoltán megszerzett tapasztalatait július elsejétől Szekszárdon kamatoztatja, hiszen a megyeszékhely közgyűlése döntésének értelmében ő az ügyvezetője a Babits Mihály Kulturális Központot üzemeltető Szekszárdi Közművelődési Szolgáltató Kft.-nek. Mint mondja: nem volt titok, hogy hazahúzza a szíve. Sok tapasztalatot szerzett Budapesten, a Várkert Bazár kulturális igazgatóságán azáltal, hogy részt vett az éppen szerveződő intézmény felépítésében, az új rendszer kialakításában, új szokások bevezetésében. Szekszárdon is hasonló feladatnak néz elébe, mert a város elöljárói azzal bízták meg, hogy a Babitsot átkormányozza a versenyszférába, működését modern, huszonegyedik századi alapokra helyezze.

Zsikó Zoltán nagy megtiszteltetésnek tartja a rábízott feladatot. Véleménye szerint Szekszárdon most is pezseg az élet, az építkezést azonban folytatni kell. – Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fiatalok a nagy fesztiválokon megtapasztalták már a technika robbanását. Ebben mindenképpen előre kell lépnünk az olyan nagy rendezvények esetében is, mint a Szekszárdi Szüreti Napok. Nem engedhetjük meg, hogy az érdeklődés lankadjon, azt folyamatosan fenn kell tartani. Ezt kemény háttérmunkával érhetjük el – mondja az ügyvezető.

Azt is hozzáteszi: a továbblépés azt is jelenti, hogy a közép és hosszú távú terveiket úgy kell kovácsolni, hogy azok egymást építsék. A szekszárdi fesztiválok ne legyenek kontraproduktívak, azaz ne kioltsák egymás hatását, hanem erősítsék. Az új vezető építene Szekszárd szép történelmi belvárosára, és augusztusra szabadtéri színházat tervez a Béla király téren. Közelebb hozná Budapestet és Európa nagyvárosait olyan programokkal is, mint a szabadtéri mozi, melyet a Vármegyeházán, vagy esetleg gyönyörű városunk egyik parkjában is el tud képzelni.

Nem titok: a fiatalokat és időseket egyaránt szeretnénk megcélozni, minden korosztály számára szeretnénk szórakozási, találkozási lehetőséget biztosítani. Egyfajta hidat szeretnénk képezni a generációk között, ezek a programok pedig ebben a törekvésünkben segíthetnek – hangsúlyozza Zsikó Zoltán. Azt mondja: a színházi életet házon belül is szeretné felpezsdíteni. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a Zsikó Zenekar sorsa, azt válaszolja: most az első helyen Szekszárd szolgálata áll, de amennyiben ideje engedi, továbbra is igyekszik eleget tenni a felkéréseknek. Hatalmas sikert hozott az elmúlt évben a Zsikó Zoltán által életre hívott bátaszéki újévköszöntő koncert, amelyet a tervek szerint ezután is megrendeznek. Legutóbb a zenekar mellett színpadra lépett Pál István „Szalonna” és bandája, az Ürmös család tagjai, valamint Zoltán húga, Zsikó Zsuzsanna népdalénekes. Köszöntőt dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár mondott, mellette Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese vállalt fővédnökséget. Zsikó Zoltán szerint ez a rendezvény azért is fontos, mert megmutatja, mit is jelent a híd a generációk között, és milyen fontos a fiatalok szerepvállalása a közéletben.

Forrás: teol.hu

up